Kuusamo kutsuu Lapin Lumirasteille 18.-20.3.2016

Vuoden 2016 Lapin Lumirastit kilpaillaan tietääkseni ensimmäistä kertaa entisen Lapin läänin ulkopuolella Kuusamossa. Lapin suunnistuksen väki urakoi pari viikkoa marras-joulukuun vaihteessa Ylläksellä ensin Maailmancupin järjestelyissä ja heti perään itsenäisyyspäivän viikonloppuna perinteisen Ensilumenrastien merkeissä. Talkoorypistys on kova ja meitä kuusamolaisia pyydettiin järjestämään Lapin Lumirastit 2016. Otimme haasteen vastaan ja järjestelyt etenevät hyvää vauhtia.

 

Kilpailun ajankohdasta käytiin vilkasta keskustelua kolmen eri vaihtoehdon välillä: viikko ennen pääsiäistä 18.-20.3, pääsiäinen 25. – 27.3. tai viikko pääsiäisen jälkeen 1.-3.4. Pääsiäinen olisi varmaankin ollut kilpailijoille mieluisin vaihtoehto, mutta järjestäjille haasteellisin kun sukulaiset ja ystävät tulevat Kuusamoon hiihtämään ja nauttimaan keväästä, eli ei olisi ollut riittävästi talkoolaisia. Seuraava vaihtoehto oli viikko pääsiäisen jälkeen, mutta silloin on Taivalkoskella hiihdon SM-kilpailut ja seuraavana viikonloppuna hiihdon Suomen Cupin finaalit ja SM -kilpailut Rukalla, jolloin talkoolaiset olisivat olleet kaksi peräkkäistä viikonloppua urakoimassa. Kilpailun ajankohdaksi valikoitui siis viikko ennen pääsiäistä ja ko. viikonloppu lienee ajankohdaltaan paras tarjoten tasapuolisimmat olosuhteet kilpailijoille. Parina edellisenä kautena lumet ovat sulaneet etelästä maaliskuun alkupuolella, joten todennäköisesti eteläsuomalaisilla lumeton aika jää lyhyeksi jos lumet sulavat siellä aikaisin. Toisaalta Kuusamossa on normaalisti maaliskuun lopulla vielä hyvä pikkupakkasen talvikeli eli ei tarvittane vesikelin erikoissuksia. Jos pystyy ajoittamaan pääsiäisen alle lomaviikon, saa pitkän ”hiihtoloman” ennen kesälaitumille siirtymistä. Kesäsuunnistajatkin ehtivät käydä mittaamassa kuntoaan mikäli aikomuksena on lentää etelän lämpöön pääsiäisenä.

 

Kilpailumaastoksi valikoitui kolmen eri vaihtoehdon joukosta Rukajärven kylä ja Pyhävaara. Maasto tarjoaa mahdollisuudet sprintin, keskimatkan ja SM-Erikoispitkän arvoisille haasteille. Kartta valmistui sateisesta kesästä huolimatta aikataulussa syyskuun lopulla 2015. Ratamestarit ovat maastossa kierrellet ja nautiskelleet uraston suunnittelusta. Kommenttien perusteella maasto on loistavan monipuolinen kaikille kolmelle erilaiselle kilpailulle ja eri-ikäisille kilpailijoille. Valmista hiihtouraa ei kuitenkaan ole kuin vähän, joten moottorikelkkaryhmä joutuu urakoimaan uria pohjustaessaan tammikuun alkupuolelta lähtien.

Kuusamo kutsuu hiihtosuunnistajia myös vuodenvaihteessa. Oivangin Nuorisokeskuksen maastossa järjestetään hiihtosuunnistuksen katsastuskilpailut 2.-3.1.2016, kilpailumatkat ovat sprintti ja keskimatka. Näillä näkymin samassa yhteydessä kilpaillaan myös Pohjois-Pohjanmaan aluemestaruuskilpailut ko. matkoilla. Kilpailut toimivat samalla Lapin Lumirastien esikilpailuna.

Majoituskapasiteettia Kuusamossa on riittävästi, tiedotamme sivuillamme erilaisista vaihtoehdoista ja mahdollisista erikoistarjouksista molempien kilpailujen ajankohdille.

 

Toivotan kilpailunjohtajan ominaisuudessa kaikki hiihtosuunnistajat ja lajista kiinnostuneet nauttimaan Kuusamon keväisistä lumihangista.

 

Kuten Danny aikoinaan lauloi:

Kuusamo
Nyt kutsuu mua Kuusamo.
Metsän näen jämäkän,
ja vaaran sinertävän.

Kuusamossa 23.10.2015

Aki Aikio