Paremmuusjärjestys yhteispisteiden perusteella

Viisi vuotta sitten Lumirastien viimeinen osakilpailu käytiin takaa-ajolähtönä. Hanna-Maija Mäkelä (nykyisin Koski) oli kirissä niukasti Hannele Valkosta (nyk. Tonna) nopeampi.

Lapin Lumirastien järjestelytoimikunta on päättänyt, että tänä vuonna ei paremmuutta määritetä yhteisaikojen vaan yhteispisteiden perusteella.

Päätös johtuu siitä, että SM-erikoispitkän matkan aika on melkein yksinään ratkaissut Lapin Lumirastien kokonaiskilpailun. Viime vuonna Pellossa jaetut hyvityssekunnitkaan eivät olleet riittävät.

Pirilän ajanottojärjestelmään sisältyy pistelaskentaohjelma, joka määrittää voittajan aikaan suhteutetun pistemäärän jokaiselle kilpailijalle. Siis sprintin suoritus on yhtä merkittävä kuin SM-erikoispitkä tai päätösosakilpailun keskimatka.
Lisäksi on päätetty, että viimeisen osakilpailun lähtöjärjestys määräytyy kahden osakilpailun perusteella, mutta käännettynä. Siis perjantain ja lauantain kilpailujen jälkeen pisteissä johtava pääsee lähtemään sarjansa viimeisenä.

Pisteiden laskeminen on hyvä ratkaisu siksikin, että tällöin yhdessä osakilpailussa epäonnistunut tai jopa hylätyksi tullut, ei ole kokonaan ulkona yhteiskilpailusta. Kaksi hyvää pistemäärää voi nostaa kilpailijan yhteispisteissä hyvinkin korkealle.