Jyri Uusitalo ja Salla Koskela Lapin Lumirastien voittajia

Lauantain Suomenmestari Pellon Ponnen Jyri Uusitalo voitti myös kolmannen osakilpailun. Jyri Uusitalo saavutti kauden viimeisessä kisarupeamassa tavoitteensa eli oli paras kaikista. Kotiin tuomisina tuli sekä kokonaiskilpailun voitto että erikoispitkän Suomen mestaruus. Keskimatkan kilpailu sujui tavoiteaikaan.
– Virheitä ei tullut tänäänkään. Kausi päättyi nyt hienosti.

Kolme arvokisamitalia tänä talvena saavuttanut, Rovaniemellä asuva pellolainen sai EM-kisoista henkilökohtaisen hopeamitalin sprintistä ja viestistä pronssia. MM-kisoista tuliaisina tuli viestipronssia. SM-kisoista on tullut tältä kaudelta myös keskimatkan hopea.

Keskimatkalla toiseksi suunnisti Tero Linnainmaa. Linnainmaa hävisi Uusitalolle sunnuntaina 41 sekuntia.
– Kisa oli raskas ja tein pieniä virheitä. Nämä Lumirastit kyllä palauttivat uskoni suomalaiseen hiihtosuunnistukseen, sillä lunta oli riittävästi ja olosuhteet sekä radat aivan loistavia.

Tuomas Kotron kisa sujui paremmin kuin lauantaina ja hän oli keskimatkan kolmonen häviten voittajalle hieman alle minuutin.

Miesten kilpailussa järjestäjille sattui ikävä vahinko, kun kolmella ensimmäisellä lähtijällä oli väärä kartta. Tästä johtuen miesten sarjan kokonaiskilpailun palkinnot jaettiin kahden parhaan päivän pisteiden perusteella. Jyri Uusitalon jälkeen Tuomas Kotro sijoittui toiseksi ja Tero Linnainmaa kolmanneksi.

Naisten kokonaiskilpailun voitto meni tiukassa pistekamppailussa Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskelalle. Kakkos- ja kolmossija menivät Ruotsiin, kun toinen oli Evelina Wickbom Säväst Ski Teamista ja kolmas Isabel Sabel IFK Mora OK:sta

Naisissa kolmannen osakilpailun nopein oli Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskela ennen Rajamäen Rykmentin Mervi Pesua ja Säväst Ski Teamin Evelina Wickbomia.
– Väsynyttä oli. Perjantaina sprintissä vielä kulki hyvin, mutta tänään ja eilen ei. Tällä kaudella on käyty kahdet arvokisat ja niissä molemmissa minulla oli viisi starttia.

Salla Koskelan kausi kuitenkin jatkuu vielä maastohiihdon SM-kisojen merkeissä kahtena tulevana viikonloppuna.
– Tavoitteeni on olla joka vuosi parempi myös maastohiihdossa, vaikka päälajini toki onkin hiihtosuunnistus. Vitonen on sileällä paras matkani. Metsätieteen opiskelut Joensuussa sujuvat urheilun ehdoilla.

Mervi Pesu oli sunnuntain keskimatkan kakkonen.
– Rata oli hyvä. Yhden reitinvalintavirheen tein. Tyytyväinen olen viikonlopun suorituksiini, vaikka SM-kisan hylkäys toki harmittaakin. Todella vähän hävisin nuorille huipuille, vaikka oma panostukseni ei enää niin ammattimaista olekaan.

Mervi Pesu on moninkertainen arvokisamitalisti ja hänellä on myös henkilökohtainen maailmanmestaruus neljän vuoden takaa.

Miehissä mukana oli koko maajoukkeen terävin kärki lukuun ottamatta loppu kaudella maastohiihtoon keskittyvää Ville-Petteri Saarelaa. Sen sijaan naisten sarjan muu maajoukkue loisti poissaolollaan. Hiihtosuunnistuskisoja järjestetään vähän ja puitteet olivat upeat, joten ei voi kuin ihmetellä, miten maajoukkueurheilijat jäävät pois näin hyvistä kisoista. Esimerkiksi maastohiihdossa lähes koko maajoukkuekaarti on jo ilmoittautunut mukaan Ylitornion maastohiihdon SM-kilpailuihin, vaikka ilmoittautumisaikaa on vielä jäljellä. Oulussa Sankivaarassa käydyissä ampumahiihdon SM-kisoissa nähtiin tänä viikonloppuna myös lajin kirkkaimmat tähdet. Hiihtokausi jatkuu Pohjois-Suomessa vielä pitkään.

Kilpailijat kehuivat vuolaasti Länsi-Rajan Rastin järjestelyjä sekä Ylitornion maastoja. Lajin harrastajilla oli maaliviivalla hymy herkässä. Kommentit olivat hyvin yksimielisiä.
Hieno rata oli tänäänkin ja aivan mahtavat kisat!

Kisakuvia: Matti Björninen Kuva-Väylä