Kilpailuohjeet

 

LAPIN LUMIRASTIT ja SM-PITKÄ  24.3-26.3.2023

 

Säännöt ja ohjeet

Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä, hiihtosuunnistuksen SM-kisojen erillisohjetta 2023, http://www.suunnistusliitto.fi/kilpailu/sm-ohjeet/hiihtosuunnistuksen-erillisohjeet/ ja järjestäjän antamia ohjeita.

Organisaatio

Kilpailun johtaja, tiedottaja: Niina Jaako, 0504144119, njaako@gmail.com

TA/kilpailun valvoja: Santeri Aikio

Ratamestari ryhmän johtaja: Tommi Uusimäki

Ratavalvoja: Eero Haapasalmi

Tulospalvelu: Timo Kokko

Lähdön päällikkö: Jorma Pietiläinen

Maalin päällikkö: Petri Hannila

Ensiapu: Hanna Hiltunen

Kilpailusihteeri: Ritva Uusimäki, 0505012342, ritva.uusimaki@gmail.com

Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja: Arto Vilppola, Suunta 2000

Jäsenet: Annastiina Vanhala, Kuhmon Peurat, Marita Väärälä Ounasvaaran Hiihtoseura

INFO

AavUn majalla, aukeaa perjantai klo 12.30, lauantaina klo 8.00, sunnuntaina klo 8.00.

Sunnuntaina ollaan kesäajassa!

Opastus

Liikenteen opastus vt. 21 Ylitornio.

Kilpailukeskus ja pysäköinti

Kilpailukeskus on Ainiovaaran Hiihtokeskus, Alkkulanrinne 7, 95600 Ylitornio. Pysäköinti on keskuksen välittömässä läheisyydessä maksimissaan 400 metriä kisakeskuksesta. Katso saapuminen ja poistuminen kilpailukeskukseen kisasivuilta.

Kilpailunumerot

Kansioissa INFOn vieressä. Sama numerolappu kaikkina päivinä. Kilpailunumero kiinnitetään oikean reiden etuosaan. Omat hakaneulat.

Rastit ja leimaus

Rastit ovat uran sivussa. Mallirasti on kilpailukeskuksessa. Kilpailussa käytetään EmiTag leimausta. Rastia ei tarvitse koskettaa EmiTagilla, vaan leimaus rekisteröityy käyttämällä tagia noin 30 cm päässä leimasinyksiköstä, joka on rastilipun sisällä. Missään tapauksessa leimasinta EI SAA LYÖDÄ!!

Emit suosittelee, että EmiTagit, joiden numero on pienempi kuin 3977320, tulee vaihtaa uuteen välittömästi. Ota yhteys Suunnistajankauppaan EmiTagin vaihtamiseksi. Tarkista myös EmiTagin jännite INFO:ssa.

Vuokra-EmiTag

Järjestäjä varaa vuokra EmiTagin niille kilpailijoille, jotka eivät ole ilmoittaneet EmiTag-numeroa ilmoittautumisen yhteydessä. Vuokrakortin hinta on 5e/päivä tai 10e/3päivää. Palauttamattomasta emiTagista peritään 100 € korvaus! Maksu kortilla tai käteisellä. Tasaraha nopeuttaa.

Voitelu

Voitelutilaa on rajoitetusti Aavun majan läheisyydessä olevassa voitelutilassa, missä on myös sähköt.

Verryttely ja suksien testaus

Verryttelyalue ja suksen testaus on lähdön alueella stadionilla. Katso kartta kilpailukeskuksesta ja toiminnoista.

Sarjat ja matkat

Katso erillinen taulukko.

Ensiapu

Ensiapuhenkilöstöä on paikalla kisakeskuksessa ja tarpeen mukaan maastossa.

Lähdön ohjeet

Perjantain ensimmäinen lähtö on klo 15.30, lähtöön 200 metriä stadionilta

Lauantain ensimmäinen lähtö on klo 10.00, lähtö stadionilla

Sunnuntain ensimmäinen lähtö on klo 10.00, lähtö stadionilla (huom. kesäaikaan siirtyminen)

Kartta kilpailukeskuksen toiminnoista ja lähtöjen sijainneista.

Kilpailumaasto

Kilpailualue on metsäistä vaihtelevaa vaaramaastoa. Urat on ajettu kolmen vaaran muodostamalle alueelle. Korkeuserot ovat enimmillään 100 metriä.

Maastossa kulkee hiihtolatuja ja moottorikelkkareittejä, joilla liikkuu kuntohiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita. Ihmisiä on informoitu tapahtumasta. Noudattakaa kuitenkin varovaisuutta erityisesti moottorikelkkareittien läheisyydessä!!

Moottorikelkkareittien läheisyydessä on paikoin ylimääräisiä, hupikelkkailijoiden ajamia uria, joita ei ole kuvattu karttaan. Urat erottuvat selvästi järjestäjän lanaamista urista.

Urasto

Erittäin leveä ura (yli 3 m): 26,6 km

Katkoviiva ura (0,8-1,2 m): 35,6 km

Moottorikelkkailureitti. 2,5 km

Uraston kokonaispituus: 64,7 km

Kilpailukartta

Tuloste,  A4, mittakaavat 1:5000 (sprintti), 1:12 500 tai 1:10 000 (pitkä), 1:10 000 (keskimatka). Tarkemmin sarjakohtaiset mittakaavat selviävät erillisestä taulukosta.

Kartat kerätään maalissa lauantain SM-pitkän matkan kilpailussa siihen saakka, kunnes kaikki kilpailijat ovat lähteneet. Muina päivinä ei karttoja kerätä pois. Muista suunnistuksen eettiset säännöt.

Kielletyt alueet

Kilpailualueella liikkuminen on kielletty lukuun ottamatta kilpailusuoritusta su 26.3. kilpailun päättymiseen asti. Kilpailun aikana kilpailualueella oleva ruskea tie (Karemajoille johtava tie) on kielletty.

Toiminta lähdössä

– 3 min: kilpailija kutsutaan lähtöön, EmiTagin nollaus.

– 2 min: mallikartta nähtävillä.

– 1 min: H/D11-13-vuotiaat kilpailijat saavat  ottaa oman karttansa sarjatunnuksella merkitystä laatikosta. 11-vuotiaille opastetaan kartalta lähtö, maali ja vastataan kysymyksiin. H/D11-sarjassa saattaja sallitaan.

– 15 sek: 15-vuotiaat ja vanhemmat saavat ottaa oman karttansa sarjatunnuksella merkitystä laatikosta.

Kilpailija on itse vastuussa oman sarjan kartan ottamisesta.

Lähtökello antaa lähtömerkin.

Viitoitukset

Viimeiseltä rastilta maaliin on viitoitus. Pitkällä matkalla on kartanvaihdossa edelliseltä rastilta kartanvaihtopaikalle viitoitus ja kartanvaihtopaikalta K-pisteelle samoin viitoitus.

Maali

Maalissa ei ole leimausta. Leiman tarkistus heti maaliviivan jälkeen.

Maali suljetaan perjantaina klo 18.30, lauantaina klo 15.30 ja sunnuntaina klo 14.00.

Keskeyttäneet kilpailijat

Keskeyttäneiden kilpailijoiden on tultava maalin läpi tai jos se ei ole mahdollista, niin keskeyttäneiden on ilmoittauduttava maalin jälkeen leiman tarkistuksessa.

Tulokset

Tulokset ja väliajat löytyvät päivittäin www.lapinlumirastit.fi/2023/.

Palkinnot

SM-kisan palkintojen jako on heti tulosten selvittyä myöhemmin ilmoitettavan aikataulun mukaisesti. Sarjoissa H/D21-15 palkitaan kuusi ja sarjoissa H/D35-85 kolme parasta. Sarjoissa H/D21-15 palkitaan kunniapalkinnoilla kolme ja muissa sarjoissa voittajat. Ulkomaalaisia ei palkita SM-mitalein.

 

Kaikissa sarjoissa kilpaillaan Lumirastien yhteistuloksesta, joka lasketaan pisteinä siten, että kunkin osakilpailun sarjan voittaja saa tuhat pistettä ja seuraavat pisteitä suhteessa voittoaikaan. Lapin Lumirastien palkinnot jaetaan niille, joilla on hyväksytty tulos kaikista osakilpailuista.  H/D11 kokonaiskilpailun järjestys muodostetaan ilman saattajaa suunnistaneista. Kaikki 11-vuotiaat yhteenkään kilpailuun osallistuneet saavat pikku palkinnon infosta.  Palkintojen jako H/D11-21-sarjoille sunnuntaina tulosten selvittyä.  Sarjojen H/D35-85 palkinnot voi hakea INFOsta.

Palkittavien määrät

D11 kaikki
H11 kaikki
D13  5
H13  3
D15  1
H15  2
D17  2
H17  2
D20  3
H20  2
D21  3
H21  4
D35  1
H35  1
D40  1
H40  2
D45  1
H45  2
D50  1
H50  2
D55  2
H55  3
D60  1
H60  2
D65  1
H65  3
D70  1
H70  3
H75  2
D80  1
H80  1

 

Ravintola

AavU:n majalla kisaravintola, jossa on myynnissä pullaa, pientä suolaista, kahvia, teetä ja mehua. Makkaran myynti ulkona ”kioskista”. Lounasta saa vain ennakkoon tilaamalla. Tilaus tehdään kisasivuilta 20.3.2023 mennessä, Lauantaina on tarjolla kanapasta, sunnuntaina kinkkukiusaus. Kasvis- tai gluteenitonta ruokaa ei ole tarjolla, mutta Ylitornion kunnan alueella on useita ravintoloita.

WC

AavU:n majalla.

Pukeutuminen/peseytyminen

Pukeutumistilaa on lämpökatsomossa kuuluttamon vieressä. Älä jätä laukkuja kilpailun ajaksi AavUn majalle eikä pesutiloihin, sen sijaan varusteita voi säilyttää lämpökatsomossa. Pesu on AavU:n majalla. Älä asu suihkussa, sillä pesu- ja pukeutumistilaa on rajallisesti.

Peseytyminen on mahdollista myös Ylitornion uimahallissa. Uimahalliin pääsee numerolappua näyttämällä ilmaiseksi uimaan. Uimahalli on auki perjantaina klo 12-20 ja lauantaina klo 10-16. Perjantaina sisälle pääsee klo 19.15 asti ja lauantaina on oltava ulkona klo 16 mennessä. Sunnuntaina uimahalli ei ole avoinna. Numerolapulla pääsee ilmaiseksi uimaan vain numerolapun haltija.

Hiljentymisteltta

Ylitornion seurakunnan hiljentymisteltta sijaitsee Aavun majan läheisyydessä.

SM-PITKÄN ERILLISOHJEET

GPS-seuranta

GPS-Seuranta on kaikilla kilpailijoilla lauantain SM-pitkällä matkalla sarjoissa H/D 20 ja H/D 21. GPS-seurantalaitteen käyttäminen on pakollista. Laitteen saa lähtöpaikalta, 3 min ennen lähtöä.

Juomapisteet

Juomapiste on kartan vaihdon yhteydessä. Juomapisteellä on tarjolla urheilujuomaa ja vettä. Kisan jälkeen lämmintä mehua on saatavilla itsepalveluna kahviosta.

Välineiden vaihtaminen

Kilpailija saa sijoittaa vara- ja vaihtovälineitä ja omia juomapulloja varikkoalueelle, joka sijaitsee kartanvaihtoalueen vieressä. Välineiden tulee olla järjestäjän merkitsemällä alueella.Välineiden vaihtopaikkaa ei ole merkitty karttaan.

Kartanvaihto

Kartan vaihto on sarjoissa H/D21 ja H20. Kartanvaihtoon tullaan viitoitusta edellisen kartan viimeiseltä rastilta. Kartat ovat telineessä uran vasemmalla puolella. Kilpailija ottaa sarjaansa vastaavan kartan. Kilpailija on itse vastuussa oikean kartan ottamisesta.. Kilpailija, jonka kartta puuttuu, saa varakartan toimitsijoilta.

Kuntosuunnistus

Kuntosuunnistukseen voi osallistua perjantaina ja sunnuntaina. Ilmoittautuminen infossa pe viimeistään klo 15.30 ja su klo 10.30 maksu 15 €/päivä, emiTag 5 €/päivä.

Valittavana on 3 eri pituista rataa.

Perjantaina: A-rata 3,8 km, B-rata 3 km ja C-rata 2,07km (H/D 11 rata)

Sunnuntaina: A-rata  7,35 km, B-rata 4,6 km, C-rata 3,25 km (H/D 11 rata)

Maastoon pääsee pe klo 15.30-16.30, su klo 10.30-11.30. Lähtöpaikka sama kuin kilpailijoilla.

Kuntosuunnistaja saa osallistumislapun, jolla hän saa lähdön toimitsijalta kartan ja luvan lähteä maastoon huomioiden kuitenkin kilpasuunnistajat. Maali on sama kuin kilpailijoillakin, mutta maalin läpi ei saa hiihtää. Ajanotto omalla kellolla. Muista ilmoittautua INFOssa, kun tulet metsästä. Kuntosuunnistusradan kiertävät alle 13-vuotiaat lapset palkitaan infossa radan kiertämisen jälkeen.