Ratamestarin lausunto

Lapin Lumirastit on kevään perinteisin hiihtosuunnistustapahtuma. Kolme päivää Ainiovaarassa on ollut ratamestareille positiivinen haaste, onhan vaaran ympäristössä järkkäilty jos jonkimoisia kisoja useampia ja ainahan met tekijät haluttais jotain uuttaki tarjottavan.

Radat on rakentuneet Routamapin tekijöiden yhteistyönä. Anssi on pääsääntöisesti vastannut sprintin ja keskimatkan radoista, Tommi pitkän SM-kekkereistä. Ratoja on perattu tämän jälkeen yhteistyössä valvojan Eeron kanssa, jonka kans muun muassa yhet MM-kisatki pyöräytettiin viime talvena. Meän mielestä radat toimii ja niistä tuli hyvät sekä SM-kisojen arvoiset.

Sprintti:
“Sprintti on sellanen minkälaisen rintin olisin ite halunnut hisuttaa tossa maastossa. Nää on minun näköset radat.” – AK

Pitkä:
“Pitkää väliä, toteutusta, sen jälkeen työstöä. Reitinvalinta on iso osa osa lajia. Erilainen toteutus ja kartanvaihtosarjoissa tuplapenkat.” -TU

Keskari:
“Vaihtelevaa ja vauhdikasta suunnistusta. Paskalla kunnolla et ainakaan pärjää.” -AK

No mitä sit on tehty? Tavoitteena on ollut rakentaa kansainvälisen stantardin mukaisia tapahtumia, jossa joka päivä tarjoillaan urheilijoille erilaisia haasteita. Rintti nopeita ratkaisuja, pitkällä reitinvalintaa. Finlandiavoittaja Koirikiven mukaan “kansainvälinen hiihtosuunnistus on fysiikkaa ja korostaa hiihtoa”. Tätä on koetettu kaivaa eteenki pitkän kisoihin.

Moni aiemmin Ainiovaarassa kisaillut yllättynee uraston “väljyydestä”. Tämä on ollu tavoiteltu ratkasu. Laji painottuu kansainvälisissä arvokisoissakin isoihin baanoihin, joten miksi meiläkään kylvää rinnettä täyteen pikku-uraa. Tällä on haettu reitinvalintaa, hiihtovoimaa sekä omanlaistaan taitoaspektia vauhdikkaisiin tilanteisiin.

Tommi & Anssi, Routamap Oy
Ratametsurit